Workshop Performance Testing

Performance is een aspect dat bij moderne applicaties steeds belangrijker wordt. Performance testen zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in de performance en responsetijden van het systeem dat wordt blootgesteld aan een bepaalde belasting. Deze workshop neemt je mee in de wereld van het performance testen. Gefrustreerde eindgebruikers, downtime, bounce rate en negatieve media-aandacht kunnen allemaal het gevolg zijn van slechte performance van een applicatie. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat een betere performance leidt tot meer (betalende) klanten. Maar hoe test je dat? Tijdens deze workshop gaan we, in het kader van een eerste kennismaking met performance testen, onder andere een aantal “load profiles” vastleggen en vervolgens een begin maken met de implementatie van het performance testscript.

Opzet
Aan de hand van praktijkvoorbeelden licht de docent de theorie toe. Tijdens de workshop zullen een aantal demo’s worden gegeven, zodat je een goede indruk krijgt van de mogelijkheden van performance test tools. De training is interactief van opzet met veel ruimte voor het stellen van vragen en het inbrengen van voorbeelden uit de eigen praktijk.

Het doel
Aan het einde van de workshop heb je een goed beeld van de mogelijkheden van performance testen en welke inzichten het je kan geven. Daarnaast ben je in staat om een bruikbaar operational profile te maken wat als input kan dienen voor een performance test.

Programma
Onderwerpen die aan bod komen:

  • Nut en noodzaak van performance testen
  • Voorbeelden van wat erg mis kan gaan
  • Demonstratie performance testtool
  • Load profiles vastleggen (oefening)
  • Maken performance script voor het testen van een webapplicatie

Doelgroep en vereiste voorkennis   
De workshop is bedoeld voor iedereen die kennis wil maken met performance testen. In het bijzonder testers en ontwikkelaars.

Duur
1 dagdeel (4 uur)

De docent
Roy de Kleijn is een onafhankelijk testconsultent met een passie voor technisch testen. Hij heeft veel ervaring met het geautomatiseerd testen van webservices, webapplicaties, mobiele applicaties alsmede de performance daarvan. Hij vindt het leuk om zijn kennis over te dragen aan collega’s die geïnteresseerd zijn in het geautomatiseerd testen van software. Hij werkte aan verschillende testautomatiseringsoplossingen voor verschillende, kleine en grote, bedrijven, zodat ze in staat zijn om software vaker te releasen. Naast het werken in reguliere opdrachten spreekt hij ook op conferenties en geeft hij praktijkgerichte trainingen.